Veiligheidsraad wil dat VN-chef Guterres aanblijft

buitenland
0
8 jun '21
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties steunt de kandidatuur van António Guterres, die een tweede termijn als secretaris-generaal van de VN ambieert.

Dat was dinsdag het resultaat van een stemming tijdens een raadsvergadering achter gesloten deuren in New York.

Guterres (72), die in de periode 1995-2002 premier was van Portugal, werd in oktober 2016 gekozen als VN-chef en begon op 1 januari 2017 met zijn werk. Daarvoor was hij bij de VN tien jaar voorzitter van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR).

De secretaris-generaal had geen serieuze concurrentie die zijn wens aan te blijven kon verstoren. Een tiental personen toonde wel belangstelling voor de post, maar geen van hen bracht het tot formeel kandidaat door gebrek aan steun bij de 193 VN-landen.

De Est Sven Jurgenson, die de vergadering dinsdag voorzat, vertelde dat de aanwezigen unaniem waren in hun voorkeur voor Guterres. De instemming daarmee van de Algemene Vergadering wordt gezien als een formaliteit.

Tijdens zijn eerste ambtsperiode moest Guterres zich concentreren op beperking van mogelijke schade voor de alliantie door het eenzijdige en nationalistische buitenlandbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump.

© ANP 2021
verenigde naties
antónio guterres
vluchtelingen
unhcr
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi