Marokko gaat 12.000 seizoenarbeiders uit Huelva repatriëren

marokko
0
8 jun 21:24
De ruim 12.000 Marokkaanse seizoenarbeiders die momenteel vastzitten in het Spaanse Huelva kunnen vanaf 15 juni terugkeren naar hun land.

Dat heeft de Marokkaanse regering bekend gemaakt.

De gestrande arbeiders zullen vanuit de haven van Algeciras naar de haven van Tanger worden overgebracht. Voor de repatriëringsoperatie zullen wekelijks zo'n drie tot vier boten worden ingezet.

De repatriëring over water is uitzonderlijk omdat Marokko onlangs besloot de maritieme passagiersverbindingen met Spanje gesloten te houden. Voorlopig hebben de Marokkaanse autoriteiten slechts drie havens geautoriseerd voor de zomervakantie-campagne Marhaba 2021, namelijk die van Sète en Marseille (Frankrijk) en die van Genua (Italië).

Dit jaar zijn zo'n 11.800 Marokkaanse seizoenarbeiders afgereisd naar Spanje om te werken op de aardbeivelden in de regio Huelva, aanzienlijk lager dan het gemiddelde van 18.000 die jaarlijks naar het Zuid-Europese land afreizen voor seizoensgebonden werk. Het lage aantal komt door de maatregelen tegen het coronavirus.

Marokkaanse vrouwen vertegenwoordigen meer dan 90 procent van het aantal arbeiders die voor dit seizoen werden gerekruteerd voor de aardbeien- en roodfruitplukcampagne in de Spaanse provincie.

Ondanks de moeilijke omstandigheden kon dit jaar het gros van de arbeiders op tijd beginnen met het werk, mede door de intensieve samenwerking tussen de Marokkaanse regering en Spaanse uitzendbureaus.

In coronajaar 2020 werd een soortgelijke repatriëringsoperatie op poten gezet om zo'n 7.000 Marokkaanse seizoenarbeiders te repatriëren.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
tanger
spanje
huelva
algeciras
seizoenarbeiders
repatriëringsoperatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi