Frankrijk vermindert troepenmacht in Sahel-regio

buitenland
0
10 jun 20:53
Frankrijk gaat flink minder militairen inzetten in de strijd tegen terrorisme in de West-Afrikaanse Sahel-regio.

De huidige operatie maakt volgens president Emmanuel Macron plaats voor een internationale missie waar het Franse leger de "ruggengraat" van zal zijn.

De veranderingen worden de komende weken besproken met de Verenigde Staten, Europese landen en de landen in de Sahel. Eind juni moet duidelijk zijn wat er precies gaat gebeuren. Frankrijk heeft nu 5100 militairen in de instabiele regio die zich uitstrekt over vijf landen. Dat worden er in de toekomst honderden.

De huidige operatie met de naam Barkhane begon in januari 2013 nadat Parijs besloot de opmars van jihadisten tegen te gaan. Volgens Macron kan de "langdurige aanwezigheid van Frankrijk" geen alternatief zijn voor politieke stabiliteit. De Franse militairen zullen opgaan in de in 2020 opgerichte Europese taskforce Takuba waar Frankrijk al deel van uitmaakt. Deze taskforce bestaan uit troepen die samenwerken met de legers van Mali en Niger.

Het besluit van Frankrijk komt een week na de opschorting van de gezamenlijke militaire operaties met Mali vanwege de staatsgreep dat land. Het was de tweede coup in negen maanden tijd. Kolonel en voormalige vicepresident Assimi Goïta liet zichzelf eind mei uitroepen tot interim-president, nadat hij de president en premier had laten afzetten.

Macron noemde het een "coup binnen een coup".

© ANP 2021
frankrijk
afrika
sahel
verenigde staten
europa
mali
niger
emmanuel macron
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi