Leijten wil onderzoek naar mogelijke meineed toeslagenschandaal

algemeen
0
11 jun 12:48
De advocaat van de Tweede Kamer moet een onderzoek doen naar de nieuwste onthullingen over de affaire met de kinderopvangtoeslag.

Dat vindt SP-Kamerlid Renske Leijten. Ook moet er nog vóór het zomerreces een debat komen over het rapport van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK).

RTL Nieuws en Trouw meldden donderdagavond dat een intern memo van de Belastingdienst uit 2017, waarin werd geconcludeerd dat deze dienst onrechtmatig handelde door toeslagen stop te zetten en gedupeerde ouders recht hadden op compensatie, in 2019 al op hoog niveau werd besproken op het ministerie.

Voormalig baas van de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek zei in zijn verhoor voor de POK dat hij het memo niet kende, maar RTL en Trouw meldden op basis van een reconstructie dat het memo in 2019 in het bijzijn van Uijlenbroek is besproken.

Ook de ambtelijke baas van het departement, Manon Leijten, kon zich het document niet herinneren, zei ze tegen de POK. Na het overleg werd ook besloten het stuk niet te archiveren, waardoor het later niet boven tafel kon komen door vragen van het parlement of een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Debat
Renske Leijten wil niet direct conclusies trekken over de getuigenissen van de twee, maar wil wel de parlementair advocaat "zorgvuldig" naar de kwestie laten kijken. "Ik ben politicus, ik wil het graag juridisch laten doen. Het is lastig dat nu zelf al te zeggen, of er gelogen is." Ook wil ze weten "waarom zo'n memo verdwijnt". "Wie besluit zoiets?"

De SP'er krijgt steun van Pieter Grinwis van de ChristenUnie en Henk Nijboer van de PvdA. Beiden vinden dat er advies moet worden ingewonnen bij de parlementair advocaat. Bovendien wil Grinwis een debat in de Kamer. "De toeslagengifbeker is nog lang niet leeg", twitterde hij.

Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) wilde niet op de kwestie ingaan. "Er wordt onderzoek gedaan door (accountantskantoor) PwC naar aanleiding van vragen uit de Kamer. Dat wachten we rustig af."

© ANP 2021
belastingdienst
meineed
toeslagenaffaire
renske leijten
tweede kamer
manon leijten
institutioneel racisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi