MBO-scholieren Utrecht gediscrimineerd tijdens zoektocht naar stage

algemeen
1
11 jun '21
MBO-studenten worden op grond van migratieachtergrond, religie en gender gediscrimineerd bij de zoektocht naar een stageplek in Utrecht, meldt NU.nl vrijdag.

De discriminatiepraktijken zijn nu voor het eerst objectief vastgesteld in een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. Onderzoekers deden zich voor als 577 fictieve studenten en reageerden op 288 stagevacatures in de sectoren ICT, zorg en welzijn, bouw en techniek en de zakelijke dienstverlening in regio Utrecht.

Jongeren met een migratieachtergrond hebben minder kansen in alle sectoren, behalve in de zorg en welzijn en moslimstudenten krijgen minder snel een stageplek in de ICT, maar worden weer bevoordeeld in de zorgsector. Uit de fictieve sollicitaties blijkt verder dat jonge vrouwen meer kans maken op een stageplek hebben dan mannelijke studiegenoten.

Voor het onderzoek vroeg het instituut ook aan honderden scholieren en studenten naar hun eigen ervaringen en daaruit bleek dat een kwart van de MBO'ers discriminatie ervaart bij het vinden van een stageplek. Daardoor liepen ze vaak studievertraging op.

Tijdens de stage ervaart één op de acht studenten discriminatie, meldt het onderzoeksinstituut. In beide gevallen gaat het vooral om discriminatie op basis van migratieachtergrond, religie, kleding en/of uiterlijk, huidskleur en opleidingsniveau.

Het is niet duidelijk of het onderzoek representatief is voor heel Nederland. "Het onderzoek is uitgevoerd in Utrecht en heeft dus een lokaal karakter", meldt onderzoeker Mehmet Day uit in gesprek met nieuwsdienst NU.nl. "Tegelijkertijd zou je voor de grootstedelijke context vergelijkbare resultaten kunnen verwachten, maar dat is in dit onderzoek simpelweg niet meegenomen."

Cijfers ontbraken voorheen
De scholen erkennen dat stagediscriminatie plaatsvindt, maar concrete cijfers omtrent aard en omvang ontbraken waardoor het moeilijk was om concreet beleid te ontwikkelen. Ook deelden veel studenten en leerlingen hun ervaringen niet met docenten. De onderwijsinstellingen gaan vertrouwenspersonen aanstellen bij wie de getroffen leerlingen voortaan kunnen aankloppen.

Verantwoordelijk wethouder Klaas Verschuure zegt geschrokken te zijn van de resultaten en heeft toegezegd stagediscriminatie gericht aan te zullen pakken.

De scholen gaan met bedrijven en werkgevers in de regio in gesprek om tot gelijke kansen te komen.

© NU.nl/Marokko.nl 2021
stage
discriminatie
arbeidsmarkt
hbo
scholieren
migratieachtergrond
racisme
religie
verwey-jonker instituut
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?