Marokko: mensenrechtenminister Ramid dient opnieuw ontslag in

marokko
2
12 jun 20:30
De Marokkaanse Minister van Mensenrechten Mustapha Ramid heeft vrijdagavond zijn ontslag ingediend bij het hoofd van de regering.

Ramid diende eind februari al eens zijn ontslag in bij de premier, maar kwam daar een dag later op terug nadat koning Mohammed VI en premier Saad Eddine El Othmani hem hadden gevraagd nog even aan te blijven.

Destijds gaf Ramid aan dat gezondheidsproblemen de grondslag vormden voor zijn besluit om zijn functie als minister neer te leggen. De voormalige Minister van Justitie kampt al langer met gezondheidsproblemen en werkte vóór de uitbraak van het coronavirus al veel vanuit huis.

Het nieuwe ontslagverzoek komt niet als verrassing. De PJD-minister heeft al maandenlang geen vergaderingen van het partijsecretariaat bijgewoond en ook de laatste zittingen van de Nationale Raad van de partij heeft hij gemist.

Israël en mediwiet
Ook dit keer geeft Ramid aan dat zijn gezondheid de primaire reden is voor zijn voorgenomen vertrek. Maar ook is Ramid niet blij met de politieke koers die de conservatieve regeringspartij recentelijk vaart.

De recente legalisering van mediwiet en de normalisering met Israël zijn standpunten waar Ramid zich niet in kan vinden. NR-voorzitter van de PJD Idriss El Azami stapte eind februari al op, om dezelfde redenen.

Ook heeft Ramid al langere tijd bonje met regeringsleider El Othmani. Ramid en het regeringshoofd zijn het inhoudelijk niet eens over een aantal dossiers en ook klaagt Ramid al langer over zijn uitsluiting van het bijwonen van bepaalde bijeenkomsten en het beheren van enkele politieke dossiers. El Othmani heeft daar al eens zijn excuses voor aangeboden.

Het ontslag van de minister komt vlak voor de verkiezingen, hij heeft aangegeven niet geïnteresseerd te zijn om zich kandidaat te stellen.

Mensenrechtensoldaat
Ramid heeft aangegeven zijn werk als advocaat weer op te zullen pakken en ook gaat hij zich weer inzetten als mensenrechtenactivist. Ramid vindt al langere tijd dat zijn voormalige activiteiten als mensenrechtenverdediger vaak niet te lijmen waren met zijn taken als Minister van Mensenrechten.

Ramid zou te vaak beslissingen van de staat hebben moeten verdedigen en publiekelijk moeten rechtvaardigen tegenover de publieke opinie en mensenrechtenorganisaties.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
minister
mustapha ramid
ontslag
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi