Israëlische premier Bennett bedankt koning Mohammed VI voor felicitatieboodschap

marokko
0
16 jun '21
De nieuwe Israëlische premier Naftali Bennett bedankte koning Mohammed VI vandaag voor zijn felicitatieboodschap ter gelegenheid van zijn premierschap.

Bennett sprak zijn "dank en diepe waardering uit" voor de Marokkaanse koning.


"Israël beschouwt Marokko als een belangrijke vriend en partner in het streven naar vrede en veiligheid in de regio. Ik zal werken aan het versterken van de Marokkaans-Israëlische betrekkingen", leest de verklaring van Bennet op de officiële Arabische Twitter-account van de Israëlische regering.

De dankbetuiging is een reactie op de felicitatieboodschap van de Marokkaanse vorst aan het adres van Bennet. Koning Mohammed VI wenste Bennet dinsdag veel succes in zijn nieuwe functie als nieuwe premier van Israël en herinnerde hem aan de vastberadenheid van Marokko om bij te dragen aan duurzame vrede in de regio.

Israël heeft zondag ingestemd met een nieuwe regeringscoalitie zonder de Likud-partij van oud-premier Benjamin Netanyahu. Nu het parlement akkoord is, staat de rechtse nationalist Bennett twee jaar aan het roer van het land. Daarna zal centrumpoliticus en coalitiepartner Yair Lapid het stokje van hem overnemen.

Het vertrek van Benjamin Netanyahu als premier van Israël betekent het einde van een van de ergste periodes van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Dat heeft de premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammed Shtayyeh, gezegd. "Toch beschouwen wij deze regering niet als minder slecht dan de vorige", aldus Shtayyeh, die de aankondiging laakte van Bennett dat hij de Israëlische kolonies zou ondersteunen.

Bennett diende als leider van Israëls Nieuw Rechtse Partij Yamina. Hij diende voorheen als Minister van Defensie, van 2019 tot 2020. In 2013 raakte Bennet in opspraak nadat hij tijdens een kabinetsvergadering toegaf veel Arabieren te hebben gedood en dat daar "niks mis mee" zou zijn. Bennet was toen Minister van Economie en diende daarvoor in het Israëlische bezettingsleger IDF.

Marokko heeft in december 2020 de banden met Israël hersteld. Het Noord-Afrikaanse land heeft samen met de Verenigde Staten een tripartiete overeenkomst met Israël ondertekend. Daarin wordt de nadruk gelegd op de verbintenis om samen te blijven werken aan het consolideren van diplomatieke banden en handel.

© MAROKKO.NL 2021
israel
verkiezingen
marokko
mohammed vi
felicitaties
premier
naftali bennett
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?