OM vervolgt Akwasi niet voor oude opruiende tweets

algemeen
1
17 jun 14:47
Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot vervolging van rapper Akwasi voor een aantal tweets uit de periode 2009 tot en met 2012.

In deze tweets zou worden aangezet tot geweld tegen Sinterklaas en Zwarte Piet. Het OM oordeelt dat de tweets wel strafbaar zijn, omdat ze opruiend zijn.

Zo twitterde Akwasi op 12 november 2011: "Gaat er iemand nou ooit nog een Zwarte Piet knallen of moet ik het doen?" Maar het OM vindt "dat vervolging na zo'n lange tijd niet opportuun is" en wijst erop dat Akwasi expliciet afstand heeft genomen van de tweets.

Dat deed hij in een verklaring waarin hij ook publiekelijk afstand nam van opruiende uitlatingen die hij deed tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juni vorig jaar. Dat gebeurde op de Dam in Amsterdam. "Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie", zei Akwasi toen, "ik trap hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht."

Daarna kwamen de oude tweets weer in de publiciteit. Akwasi deed in september vorig jaar afstand van zijn "onbezonnen en kwetsende tweets over Zwarte Piet" en verwijderde tijdelijk zijn Twitteraccount. Meer dan twintig aangiften volgden over de tweets.

Onbegrip
Advocaat Richard van der Weide die een groep klagers bijstaat, zegt dat het besluit tot onbegrip leidt bij zijn cliënten. "Zij vinden het onbegrijpelijk." Het lijkt er volgens hem op dat Akwasi "koste wat kost niet vervolgd mag worden".

"Er is sprake van recidive", zegt Van der Weide, maar "bij herhaling wordt hij niet vervolgd". Hij doelt daarmee op het eerdere sepot in de zaak over de uitspraak op de Dam. Dat vinden zijn cliënten "zorgwekkend".

Van der Weide laat weten dat over mogelijke vervolgstappen nog wordt nagedacht.

© ANP 2021
2009
twitter
2012
amsterdam
2011
openbaar ministerie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi