Ook minderjarigen stonden op 'zwarte lijst' Belastingdienst

algemeen
1
17 jun 18:29
Op een omstreden 'zwarte lijst' van mogelijke fraudeurs van de Belastingdienst stonden ook minderjarigen.

Dat meldt verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief aan de Tweede Kamer. Hij laat uitzoeken hoe en waarom deze jongeren in het fraudesignaleringssysteem FSV terecht zijn gekomen.

"Er is een aantal mogelijke verklaringen waarom minderjarigen zelfstandig in FSV kunnen staan", schrijft Vijlbrief. "Bijvoorbeeld als er sprake is van vakantiewerk of een bijbaan die heeft geleid tot een risicosignaal." Hij belooft de Kamer nader te informeren als hij "meer helderheid" heeft. Het gaat om bijna 1800 jongeren, van wie er ruim 1000 nu nog steeds minderjarig zijn.

Vijlbrief erkent verder dat de Belastingdienst de fout is ingegaan bij het informeren van deze jongeren. Een aantal van hen heeft zelf een brief gekregen, terwijl de wettelijk vertegenwoordiger had moeten worden ingelicht. De staatssecretaris belooft die fout te herstellen en daarbij ook excuses te maken.

Privacywetgeving
Het fraudesysteem FSV is inmiddels afgeschaft omdat het in strijd was met privacywetgeving. Mensen konden er bij de geringste vermoedens van fraude in worden opgenomen, zonder dat zij dat zelf wisten. En als zij eenmaal op de lijst stonden, ging de fiscus er zonder verdere toetsing van uit dat zij "niet te goeder trouw" waren.

Vijlbrief noemde die gang van zaken eerder al "onacceptabel". Hij laat onderzoeken hoeveel mensen door deze werkwijze schade hebben ondervonden. De uitkomsten daarvan worden in september verwacht. Mogelijk komt er een compensatieregeling, zoals die er ook is voor gedupeerden in de affaire rond de kinderopvangtoeslag.

© ANP 2021
belastingdienst
fiscus
minderjarigen
jongeren
fsv
zwarte lijst
fraude
hans vijlbrief
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi