Lissabon op slot vanwege Delta-variant, toeristen mogen wel weg

buitenland
10
18 jun '21
De Portugese hoofdstad Lissabon ging vrijdagmiddag op slot vanwege het groeiende aantal coronabesmettingen.

De circa 2,8 miljoen inwoners van het hoofdstedelijk gebied mogen tot maandagochtend vroeg niet zomaar naar andere delen van het land reizen.

Toeristen die naar Lissabon vliegen en daarna willen doorreizen naar hun vakantiebestemming buiten de stad, worden niet tegengehouden. De autoriteiten registreerden donderdag 928 nieuwe coronabesmettingen in Lissabon, de grootste stijging sinds februari.

Landelijk waren die dag 1233 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat betekent dat ongeveer 75 procent van de nieuwe besmettingen werd vastgesteld in het stedelijk gebied bij de hoofdstad, hoewel daar maar 27 procent van de bevolking woont.

De autoriteiten denken dat de snelle stijging van het aantal besmettingen wordt veroorzaakt door de Delta-variant van het virus, die voor het eerst is ontdekt in India. De variant staat bekend als zeer besmettelijk en lijkt volgens hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de dominante variant in de wereld te worden.

Controles
De regering van Portugal wil door Lissabon af te grendelen van de buitenwereld voorkomen dat de coronasituatie ook in andere delen van het land verslechtert. Portugezen die buiten het hoofdstedelijk gebied wonen, moeten de komende dagen wegblijven. Die beperking geldt niet voor vakantiegangers die naar Lissabon gaan om hun vlucht te halen.

De politie voerde op snelwegen rond de hoofdstad controles uit. Agenten vroegen automobilisten waarom ze de weg waren opgegaan. De meeste bestuurders hadden een geldige reden, ze waren bijvoorbeeld voor werk op pad. Toch waren ook Portugezen die mochten doorrijden niet allemaal te spreken over de nieuwe coronamaatregelen.

Regels nodig
"Het slaat nergens op dat deze beperking alleen in het weekend geldt", zei een 43-jarige man tegen persbureau Reuters. "Het virus grijpt de hele week om zich heen." Een 69-jarige bestuurder vertelde dat hij is gevaccineerd, maar zich toch grote zorgen maakt over de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen. "We hebben regels nodig, anders grijpt het virus weer om zich heen. Dan zijn we slechter af dan voorheen."

Portugese ziekenhuizen konden eerder dit jaar de toestroom van coronapatiënten niet meer aan. Andere EU-landen schoten toen te hulp. Gezondheidsinstituut INSA waarschuwde vrijdag dat de druk op de zorg inmiddels weer groeit, vooral in Lissabon.

INSA stelde ook dat de Delta-variant binnen enkele weken dominant kan worden in Portugal.

© ANP 2021
portugal
lissabon
virusmutatie
lockdown
coronamaatregelen
india
who
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi