Koning Mohammed VI feliciteert VN-chef Guterres met herbenoeming

marokko
0
20 jun 14:49
De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft zaterdag een felicitatiebericht verstuurd aan de VN-chef nadat hij werd benoemd voor een tweede termijn als secretaris-generaal van de VN.

De koning benadrukte in een telegram dat zijn land de inspanningen van António Guterres op verschillende gebieden zal blijven steunen.

De Marokkaanse koning prees de inzet van de 72-jarige Portugees die de afgelopen vier jaar werk heeft verzet op het gebied van vredeshandhaving, de bestrijding van haatzaaiende uitlatingen maar ook het reorganiseren van het secretariaat en het vaststellen van begrotingsprocedures gericht op het waarborgen van de financiële duurzaamheid van de organisatie.

De Veiligheidsraad met daarin de machtigste landen gaf eerder deze maand al unaniem haar zegen aan Guterres. De benoeming door de 193 landen tellende Algemene Vergadering was daarom een formaliteit, ook omdat er geen officiële tegenkandidaat was.

Guterres, die van 1995 tot 2002 premier van Portugal was, begint op 1 januari aan zijn tweede vijfjarige termijn. Hij was eerder tien jaar VN-vluchtelingencommissaris.

Het is gebruikelijk voor een VN-secretaris-generaal om twee termijn te dienen. Dat is ook gelijk het maximum.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
mohammed vi
antónio guterres
secretaris-generaal
verenigde naties
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi