Marokko 'blokkeert' onderhandelingen over vernieuwing van gaspijpleiding tussen Spanje en Algerije

buitenland
0
17 jun '21
Marokko zou naar verluidt de onderhandelingen voor de vernieuwing van de concessie voor de Maghreb-Europe Gas Pipeline (EMPL) hebben stopgezet.

Dat meldt de Spaanse nieuwsdienst El Mundo. Koning Mohammed VI zou hebben besloten de onderhandelingen over de verlenging van de concessie voor de gaspijpleiding, die in november afloopt, te beëindigen.

Het besluit van de koning zou zijn ingegeven door de aanhoudende spanningen tussen Rabat en Madrid en het onderonsje van Spanje en Algerije om Polisario-leider Brahim Ghali te helpen naar een Spaans ziekenhuis te reizen voor medische zorg.

De gaspijpleiding verbindt Algerije met het Spaanse vasteland en loopt via Marokko. Meer dan 30 procent van het in Spanje verbruikte aardgas komt uit Algerije en wordt via Marokko vervoerd. De pijpleiding zorg ook voor de bevoorrading van Portugal.
Ondanks het belang van de gaspijpleiding zou deze echter "niet langer beslissend" zijn omdat de Spaanse regering steeds meer de nieuwe gaspijpleiding Medgaz gebruikt, die verbindt Algerije en Spanje rechtstreeks met elkaar.

Medgaz loopt vanuit de Beni Saf-faciliteiten in Algerije rechtstreeks naar het Spaanse Almeria en zou volgens meerdere experts meer gas transporteren dan EMPL.

© MAROKKO.NL 2021
spanje
gaspijpleiding
europa
medgaz
empl
algerije
mohammed vi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi