Raad van Europa tegen Spanje: zie af van uitlevering Puigdemont

buitenland
6
22 jun 4:29
De Raad van Europa heeft Spanje maandag opgeroepen af te zien van verzoeken tot uitlevering van naar het buitenland gevluchte Catalaanse politici

Het betreft onder meer voormalig minister-president van de regio Catalonië Carles Puigdemont die in België verblijft.

De Spaanse regering kondigde eerder maandag aan dinsdag gratie te verlenen aan negen Catalaanse separatistische leiders die in de cel zitten. Het Spaanse Hooggerechtshof veroordeelde burgeractivisten en voormalige leden van de regionale Catalaanse regering van Carles Puigdemont in 2019 tot 13 jaar gevangenisstraf voor hun aandeel in het door Madrid verboden en verguisde onafhankelijkheidsreferendum van 2017.

De separatist Puigdemont liet eerder al weten dat gratie geen oplossing is voor de Catalaanse crisis. "Het is duidelijk dat dit geen politieke oplossing voor het politieke conflict is", zei Puigdemont vorige week op een persconferentie met de nieuwe separatistische leider van de regio, Pere Aragonès.

De gewezen minister-president, die sinds 2017 in ballingschap in België leeft om aan vervolging door het Spaanse gerecht te ontsnappen, komt niet in aanmerking voor de gratie: de regering van Pedro Sanchez wil nog altijd dat hij in Spanje berecht wordt.

Hij riskeert 25 jaar gevangenis.

© ANP 2021
spanje
catalonië
carles puigdemont
belgië
regering
generalitat de catalunya
madrid
pedro sánchez
raad van europa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi