Ook Sydney op slot vanwege uitbraak Delta-variant

buitenland
0
23 jun 8:19
De Australische metropool Sydney gaat deels op slot om verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus tegen te gaan.

Dat betekent dat ongeveer een miljoen inwoners de hoofdstad van New South Wales niet meer mogen verlaten zonder geldige reden.

Nieuw-Zeeland heeft ondertussen het quarantainevrije vliegverkeer met die deelstaat opgeschort. De autoriteiten in New South Wales grijpen in nadat in een dag tijd zeker dertien nieuwe coronabesmettingen waren gemeld in de grootste stad van Australië. Lokale media berichten dat veel mensen besmet raakten op een verjaardagsfeest in voorstad West Hoxton. Daar waren tientallen mensen aanwezig, waarvan er zeker tien het virus hebben opgelopen.

Dergelijke uitbraken zetten de Australische strategie om het virus buiten de deur te houden onder druk. Reizigers moeten na aankomst in quarantaine in een hotel. Het lukte bij herhaling echter niet om verspreiding van de zeer besmettelijke Delta-variant zo te voorkomen. Dat leidde tot lokale lockdowns die het economische herstel hinderen.

Mondkapjes en reisbeperkingen
Ook inwoners van Sydney krijgen nu te maken met dergelijke maatregelen. Er moeten in veel gebouwen weer mondkapjes worden gedragen en huishoudens mogen maximaal vijf gasten over de vloer hebben. De reisbeperkingen voor inwoners van bepaalde stadsdelen gelden zeker een week.

Australië behoort tot de landen die grootschalige verspreiding van het virus konden voorkomen. Het land heeft volgens cijfers van de Johns Hopkins-universiteit ruim 30.000 besmettingen en minder dan 1000 sterfgevallen gemeld. Inwoners voelen daardoor ook minder druk om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus en dat maakt het lastiger om het internationale reisverkeer weer vrij te geven.

Geanuleerde vaccinatie-afspraken
Australische artsen waarschuwden deze week volgens de BBC dat veel mensen hun vaccinatie-afspraak annuleren. Dat gebeurde nadat de autoriteiten hadden besloten het AstraZeneca-vaccin alleen aan te bevelen voor 60-plussers, vanwege de zorgen over een mogelijke zeldzame en gevaarlijke bijwerking.

Ook Nieuw-Zeeland maakt zich zorgen over de Delta-variant. Een Australische toerist die de hoofdstad Wellington had bezocht, testte na terugkeer in Sydney positief op het virus. Die vakantieganger had allerlei locaties bezocht, waaronder een museum, cafés en een boekenwinkel. In Wellington is het dreigingsniveau voor corona naar boven bijgesteld.

© ANP 2021
australië
sydney
virusmutatie
coronavirus
hoxton
coronamaatregelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi