Delta-variant nu al 40 procent van de besmettingen in Amsterdam

algemeen
7
23 jun 14:56
Bij ruim 40 procent van de positieve coronatesten die bij de GGD in Amsterdam zijn afgenomen, is de besmettelijker Delta-variant van het virus aangetroffen.

Dat vertelt Yvonne van Duijnhoven, hoofd infectieziekten van de Amsterdamse GGD, aan het ANP. Vorige week meldde coronaminister Hugo de Jonge nog dat in de grote steden 10 procent van het aantal coronabesmettingen van deze variant kan zijn.

Het gaat om een voorlopige uitslag van een steekproef van de testmonsters uit de week die liep tot 20 juni, die de GGD door het Amsterdam UMC heeft laten analyseren. Zo'n honderd monsters werden bekeken. In de steekproef van een week eerder werd nog maar in 7 procent van de gevallen de Delta-variant aangetroffen.

De Delta-variant, eerder de 'Indiase variant' genoemd, kan volgens Van Duijnhoven volgende week al dominant zijn in de hoofdstad.

Vakantie
Het totaal aantal positieve besmettingen in Amsterdam blijft dalen, maar wel steeds minder snel. Vorige week ging het om een daling van 4 procent ten opzichte van de week ervoor. Landelijk meldde het RIVM over ongeveer dezelfde periode een daling van het aantal besmettingen van 36 procent ten opzichte van een week eerder. In Amsterdam is het aantal besmettingen onder jongeren van 13 tot 18 jaar zelfs alweer aan het toenemen, aldus Van Duijnhoven.

Vooral jongeren die op vakantie gaan in Albufeira (Portugal) en Mallorca nemen de Delta-variant mee naar de hoofdstad. Van de besmettingen onder deze groepen worden aparte steekproeven geanalyseerd. Van de besmette jongeren die terugkwamen van het Spaanse eiland nam volgens de laatste analyses 90 procent de Delta-variant mee. Van de jongeren die terugkwamen uit Albufeira gaat het om ongeveer de helft.

Opmars
Of het deze jongeren zijn die het aantal gevallen van de Delta-variant zo rap doen stijgen onder alle Amsterdammers is moeilijk te zeggen, aldus Van Duijnhoven. "Deze variant circuleert al weken in Nederland." Volgens haar is de snelle verspreiding van de variant niet direct reden tot paniek.

"De absolute aantallen besmettingen blijven nog wel dalen. En we zijn volop aan het vaccineren. Bovendien is het zomer, waardoor het virus minder makkelijk rondgaat." Het wordt volgens haar wel "spannend" wanneer het straks weer kouder wordt. Volgens Van Duijnhoven gaat de verspreiding van de Delta-variant "zoals verwacht. We zagen ditzelfde beeld bij de opmars van de Alfa-variant, voorheen de Britse variant genoemd".

GGD Haaglanden laat weten dat de Delta-variant "bij een enkele incidentele reiziger" vermoedelijk is vastgesteld, maar deze mensen zijn in quarantaine gegaan, "waardoor er voor zover nu bij ons bekend geen sprake is geweest van verdere verspreiding". In de regio Rotterdam komt de variant ook voor, maar de GGD kan nog niet zeggen hoe vaak en onder wie.

Het bericht over Amsterdam verbaast het RIVM niet heel erg. Het bevestigt volgens een woordvoerder de eerdere waarneming dat de Delta-variant met een opmars bezig is en de zogenoemde Alfa-variant in de zomer gaat verdringen.

Het instituut verwacht niet dat de opmars van de Delta-variant op korte termijn zal leiden tot hogere aantallen ziekenhuis- en intensive care -opnames. Of de variant ook ziekmakender is, wordt nog onderzocht.

© ANP 2021
hugo de jonge
amsterdam
virusmutatie
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi