Meer jonge volwassenen lopen risico op angststoornis of depressie

algemeen
0
29 jun 8:53
Een op elke elf jonge volwassenen loopt een hoog risico om een angststoornis of een depressie te ontwikkelen.

Die 9 procent is meer dan in 2016, toen 7 procent een groot risico liep op zulke klachten.

In 2012 was het 6 procent. Het is niet duidelijk of er een verband is met de coronacrisis. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en de GGD'en hebben eind vorig jaar samen onderzoek gedaan naar de gezondheid van Nederlanders. Dat doen ze elke vier jaar. Aan het onderzoek dat nu naar buiten wordt gebracht, deden meer dan een half miljoen mensen mee.

Bij de jonge volwassenen gaat het om mensen van 18 tot en met 34 jaar. Bij 35-plussers neemt het risico op een depressie of een angststoornis juist af. In totaal heeft ongeveer 6 procent van de Nederlanders grote kans op een angststoornis of depressie.

Opleidingsniveau
De risico's zijn het grootst bij mensen met een laag opleidingsniveau. Van hen heeft 15 procent kans op een angststoornis of depressie, terwijl dit bij mensen met hbo of een universitaire opleiding 5 procent is. Vrouwen hebben vaker een risico op zulke klachten dan mannen, en in stedelijke gebieden is de kans op deze problemen groter dan op het platteland.

De onderzoekers vroegen ook wat mensen vinden van hun eigen gezondheid in het algemeen. Vier op de vijf mensen vinden hun gezondheid goed of zeer goed. Dat is iets meer dan bij de vorige onderzoeken.

© ANP 2021
stedelijk gebied
volksgezondheid
rivm
cbs
depressie
angststoornis
nederland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi