Zes jaar cel voor voorbereiden terreuraanslag in Nederland

algemeen
0
29 jun 17:13
Twee mannen uit Zoetermeer zijn dinsdag veroordeeld tot celstraffen van zes jaar voor het plannen van een terroristische aanslag in Nederland.

Volgens de rechtbank namen ze deel aan Daesh. Het OM had vorige maand bij de rechtbank in Rotterdam onder meer celstraffen van negen jaar geëist.

De mannen van 22 en 26 jaar oud werden op 25 november 2019 aangehouden na een infiltratietraject van de politie. Beiden bleken in het bezit te zijn van jihadistisch materiaal, zoals preken en jihadistisch videomateriaal van martelingen en onthoofdingen.

Uit onderzoek is gebleken dat beiden veelvuldig luisteren naar liederen van Daesh (gezongen verzen waarin wordt opgeroepen om aanslagen te plegen).

De geradicaliseerde mannen zouden de jihadistisch gemotiveerde aanslag willen plegen met explosieven. Nederland moet tegen dergelijke potentiële gevaren worden beschermd, aldus de rechtbank.

Beide mannen uit Zoetermeer zijn ook veroordeeld tot een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel, wat betekent dat ze na hun straf onder intensief toezicht blijven staan en zich aan voorwaarden moet houden. Volgens gedragsdeskundigen is anders het risico groot dat ze in herhaling vallen met het plegen van strafbare feiten.

© ANP 2021
politie
zoetermeer
daesh
terrorisme
rotterdam
aanslag
celstraf
rechtbank
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi