GroenLinks trekt zich terug uit Daesh-debat om aantijgingen PVV'er

algemeen
0
1 jul 13:14
GroenLinks heeft zich teruggetrokken uit een debat over het terughalen van Daesh-leden uit Syrië.

Aanleiding is een opmerking van PVV'er Gidi Markuszower over minister Sigrid Kaag en het feit dat de waarnemend Kamervoorzitter Martin Bosma, ook van de PVV, niet ingreep.

GroenLinks trekt zijn onafhankelijkheid in twijfel en heeft een klacht ingediend bij het bestuur van de Tweede Kamer. Markuszower zei in het debat "dat mevrouw Kaag heel graag terroristen om zich heen heeft". Dat ging GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet te ver. Ze sprak van persoonlijke aantijgingen die "totaal ongepast zijn in een democratie". Volgens het Kamerlid moet het debat "heel hard" gevoerd kunnen worden, maar is Markuszower een grens overgegaan die Bosma had moeten bewaken.

Kamervoorzitter Bosma noemde dat op zijn beurt spijtig, maar hij staat "pal voor vrijheid van meningsuiting. Probeer eens een Kamervoorzitter zich te laten uitspreken wanneer een uitspraak een persoonlijke aantijging is", zei hij. Ellemeet was toen al vertrokken. Dat deed ze overigens na overleg met partijleider Jesse Klaver.

Teleurstelling
Vrijwel de hele Kamer had kritiek op de uitingen van Markuszower, maar koos ervoor om het debat wel voort te zetten. Ellemeet zegt daarover niet teleurgesteld te zijn. "Ieder maakt zijn of haar eigen afwegingen." Ze had het debat zelf ook liever voortgezet "maar dan wel onder een onafhankelijke voorzitter".

Wat het presidium, het bestuur van de Kamer, nu met Bosma moet doen, wilde Ellemeet niet zeggen. "Het belangrijkste is dat ik aangeef wat mijn normen zijn. Woorden doen ertoe, wat je zegt heeft impact. Binnen dit huis en in het land", zei ze bij het verlaten van de vergaderzaal. Ze vindt het nu aan het presidium om zich over de kwestie te buigen.

© ANP 2021
jesse klaver
tweede kamer
corinne ellemeet
pvv
groen links
martin bosma
gidi markuszower
syrië
sigrid kaag
daesh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi