Discriminerende burgerschapswet Israël verloopt na nederlaag premier

buitenland
0
6 jul '21
De nieuwe Israëlische regering heeft een eerste grote nederlaag geleden in het parlement.

Het lukte niet een wet te verlengen die voorkomt dat Palestijnen uit de Gazastrook of de Westelijke Jordaanoever de Israëlische nationaliteit of een verblijfsvergunning krijgen als ze met een Israëliër trouwen.

De uiterst discriminerende wetgeving stamt uit 2003. De regels moesten volgens voorstanders voorkomen dat Palestijnen via een huwelijk de Israëlische nationaliteit bemachtigen.

De regelgeving bracht voor echtparen grote praktische problemen met zich mee. Ze konden bijvoorbeeld niet zomaar samenwonen in Israël. Het hoofd van mensenrechtenorganisatie HaMoked, meldt dat tienduizenden gezinnen zijn gedupeerd.

Fragiel
De extreemrechtse premier Naftali Bennett stuurde aan op verlenging maar kon geen steun krijgen van een meerderheid van de parlementariërs. Er waren 59 stemmen voor verlenging en 59 tegen. Twee parlementariërs onthielden zich van stemming.

De uitkomst van de stemming over de burgerschapswet laat zien hoe versnipperd de nieuwe coalitie van Bennett is. Die bestaat uit partijen met allerlei politieke kleuren die vooral verenigd zijn in hun afkeer van oud-premier Benjamin Netanyahu.

Bennett had zijn hoop gevestigd op de rechtse oppositie, die wordt geleid door zijn rivaal Netanyahu. Die liet de wetgeving als premier zelf nog verlengen, maar stemde dit keer tegen.

Netanyahu ziet de nieuwe regering als een gevaar voor de Israëlische veiligheid en zei dat Bennett zijn eigen politieke problemen maar moet oplossen.

© ANP 2021
israël
naftali bennett
benjamin netanyahu
palestijnen
apartheid
gazastrook
westelijke jordaanoever
hamoked
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?