Veroordeling Wilders voor discriminerende 'minder Marokkanen'-uitspraak definitief

algemeen
0
6 jul '21
De strafzaak tegen PVV-voorman Geert Wilders over zijn discriminerende 'minder-Marokkanen'-uitspraak uit 2014 is afgerond.

De Hoge Raad heeft dinsdag geoordeeld dat de veroordeling voor groepsbelediging in stand kan blijven.

Tegen de uitspraak van de Hoge Raad is geen beroep meer mogelijk. Wilders werd in september vorig jaar in hoger beroep schuldig bevonden aan groepsbelediging, maar hij kreeg geen straf opgelegd.

De extreemrechtse politicus deed de gewraakte uitspraken tijdens een verkiezingsbijeenkomst in 2014. Hij vroeg de aanwezigen of ze "meer of minder Marokkanen" wilden. Nadat het publiek "minder, minder!" begon te scanderen, antwoordde hij: "Dan gaan we dat regelen." Direct na de uitspraak van het hof liet Wilders weten in cassatie te gaan.

De procureur-generaal adviseerde de Hoge Raad eerder al de veroordeling in stand te laten.

Felle strijd
Het gehele strafproces duurde langer dan gebruikelijk, door onder meer steeds nieuw ingebrachte stukken en een wraking. Ook kenmerkte het proces zich door een ongekend felle strijd tussen het Openbaar Ministerie en Wilders en zijn advocaat.

Volgens Wilders was er sprake van politieke beïnvloeding. Hij is ervan overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap heeft gehad om hem strafrechtelijk aan te pakken. Het OM heeft dat keer op keer met klem tegengesproken. Het hof was het met het OM eens dat er geen sprake is van een politiek proces. "Het hof ziet geen inmenging van de minister of ambtenaren in de vervolgingsbeslissing of in de strafzaak."

De Hoge Raad ziet daar ook geen aanwijzingen voor en verwierp het protest.

© ANP 2021
minder-marokkanen
openbaar ministerie
ivo opstelten
geert wilders
strafrecht
pvv
discriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi