Belhaj leidt voorbereiding parlementaire enquête toeslagenaffaire

algemeen
0
8 jul 12:05
D66'er Salima Belhaj leidt de commissie die de parlementaire enquête naar de toeslagenaffaire en de dienstverlening door de overheid gaat voorbereiden.

Het is de bedoeling dat het onderzoeksvoorstel van de commissie eind dit jaar klaar is, waarna de enquête snel moet kunnen beginnen.

Aanleiding voor de enquête zijn twee onderzoeken door de Kamer. De commissie-Van Dam onderzocht de toeslagenaffaire. Daaruit bleek dat vele duizenden mensen onterecht door de Belastingdienst zijn aangemerkt als fraudeur.

De commissie-Bosman deed onderzoek naar uitvoeringsorganisaties zoals UWV en Belastingdienst. Die concludeerde dat burgers geregeld klem komen te zitten door problemen met de uitvoering van regels die het kabinet en de Kamer hebben gemaakt. Ook oordeelde de commissie dat de uitvoeringsinstanties "jarenlang verwaarloosd" zijn.

De Kamer besloot begin dit jaar tot de enquête nadat het kabinet om de toeslagenaffaire was afgetreden. In de enquête zal ook de rol van de Kamer onder de loep worden genomen.

Ook zal worden gekeken naar zaken als etnisch profileren door uitvoeringsorganisaties en de rol van toenemende digitalisering.

© ANP 2021
d66
salima belhaj
belastingdienst
toeslagenaffaire
institutioneel racisme
tweede kamer
parlementaire enquête
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi