Zeker 110 miljoen Chinese vaccins voor vaccinatieprogramma WHO

buitenland
0
12 jul '21
Het internationale vaccinatieprogramma Covax krijgt via een aankoop 110 miljoen vaccindoses van de Chinese bedrijven Sinopharm en Sinovac.

De eerste coronavaccins komen meteen beschikbaar, meldt de internationale organisatie GAVI. Die stuurt met onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het internationale programma aan dat coronavaccins verstrekt aan ontwikkelingslanden.

GAVI zegt 60 miljoen doses van het middel van Sinopharm aan te kopen en 50 miljoen van het coronavaccin van Sinovac. Die worden in de komende maanden geleverd. Er is ook een optie genomen op de aankoop van honderden miljoenen extra doses. Dat betekent dat tot medio 2022 mogelijk zo'n 550 miljoen prikken worden geleverd door de twee bedrijven.

Het Covax-programma moet garanderen dat ook minder welvarende landen toegang krijgen tot coronavaccins. Die kunnen vaak niet concurreren met rijkere landen in de strijd om zoveel mogelijk prikken veilig te stellen.

Covax ontvangt coronavaccins van welvarende landen die meer hebben ingekocht dan ze zelf nodig hebben, maar krijgt de middelen ook via rechtstreekse deals met farmaceuten.

2 miljard doses
GAVI zegt dat al deals zijn gesloten om toegang te krijgen tot elf (kandidaat-)vaccins. Het gaat om de middelen van AstraZeneca, Clover, Janssen, Moderna, Novavax, Pfizer/BioNTech, Sanofi/GSK, SII-Covishield, SII-Covovax, Sinopharm en Sinovac.

De organisatie wil tegen begin 2022 ongeveer 2 miljard doses leveren aan landen en reageert tevreden op de deal met de Chinezen. Die is gesloten "in een periode waarin de Delta-variant een gevaar vormt voor gezondheidsstelsels".

Ook Nederland komt ontwikkelingslanden te hulp met vaccins en doneert ook aan Covax. De overheid kondigde eerder deze maand een eerste donatie aan van 500.000 vaccins voor het internationale programma.

© ANP 2021
who
covax
coronavirus
moderna
novavax
biontech
astrazeneca
pfizer
sanofi
vaccin
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?