Israël weigert Palestina 150 miljoen aan geinde belastingen te betalen

buitenland
0
14 jul '21
De regering van Israël maakt ruim 153 miljoen euro aan geïnde belastingen niet over aan de Palestijnse Autoriteit (PA), dat delen van de bezette Westoever bestuurt.

Het gaat om belastingen die bezetter Israël int voor het Palestijnse bestuur.

Volgens Jeruzalem komt het ingehouden bedrag overeen met de financiële hulp die de PA vorig jaar heeft aangeboden aan de families van Palestijnen die aanslagen tegen Israël zouden hebben gepleegd.

Het Israëlische ministerie van Defensie berekende dat het om dit bedrag gaat, in een onderzoek naar de "indirecte steun voor terrorisme in 2020".

Israël int maandelijks ongeveer 160 miljoen euro aan douanebelastingen namens de Palestijnse Autoriteit. Tel Aviv wil nu vanaf augustus elke maand een twaalfde van die 153 miljoen euro inhouden. Verdere details gaven de diensten van de Israëlische premier niet.

Sinds februari 2019 heeft Israël al bijna 8,5 miljoen euro van deze Palestijnse inkomsten bevroren. Dat bedrag zou ook gegaan zijn naar families van Palestijnen die gevangen zitten voor verzetsactiviteiten.

Tekort
Als reactie besloot de Palestijnse president Mahmoud Abbas een paar maanden lang geen onvolledige betaling door Israël te accepteren. Daardoor kampte zijn eigen overheid tijdelijk met een gigantisch tekort van honderden miljoenen euro’s, waardoor de salarissen van zijn werknemers moesten worden gehalveerd.

Abbas noemt de steun aan families van gedetineerden een sociale verantwoordelijkheid, en de gedetineerden worden omschreven als slachtoffers van de Israëlische bezetting.

© MAROKKO.NL 2021
palestina
israel
belastingen
palestijnse autoriteit
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?