Bedevaart naar Mekka van start, alleen voor gevaccineerden

buitenland
7
17 jul 8:53
In Saoedi-Arabië begint zaterdag de Hadj, de traditionele bedevaart naar Mekka.

Vanwege de coronacrisis mogen dit jaar 60.000 mensen meedoen aan de pelgrimstocht, op voorwaarde dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus.

Alleen Saoedische staatsburgers en moslims die in Saoedi-Arabië wonen en tussen de 18 en 65 jaar oud zijn, mogen meedoen. De hadj, die dit jaar loopt tot en met 22 juli, is verplicht voor elke gezonde moslim die zich de tocht kan veroorloven.

De Hadj-bedevaart trok in 2019 nog zo'n 2,5 miljoen gelovigen maar vanwege het coronavirus besloot Saoedi-Arabië vorig jaar om de grenzen te sluiten voor buitenlandse moslims om de Hadj-bedevaart te maken, er werden maar 10.000 mensen toegelaten en er golden bijzondere voorschriften.

Zo mocht de Ka'aba niet worden aangeraakt of gekust zoals normaal gebeurt. Pelgrims werden voor de rondgang om de Ka'aba verdeeld in groepen van twintig om onderling voldoende afstand te kunnen houden. Ook gold er een vaste baan om de Ka'aba die gevolgd moest worden.

Steentjes voor het ritueel om de duivel te stenigen werden voorverpakt en gesteriliseerd. Het heilige zamzam-water werd gesteriliseerd en was enkel beschikbaar in een flesje.

Het was de eerste keer in de moderne geschiedenis dat dergelijke zware maatregelen werden genomen.


De hadj is dit jaar van 17 tot en met 22 juli.

© ANP/Marokko.nl 2021
saoedi-arabië
hadj
mekka
coronavirus
inreisvoorwaarden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi