Algiers roept ambassadeur in Rabat terug

marokko
0
19 jul 14:13
Algerije besloot zondag om de ambassadeur in Rabat terug te roepen voor overleg

Een "provocerende" uitspraak van de Marokkaanse ambassadeur voor de Verenigde Naties (VN) lijkt de oorzaak te zijn voor het Algerijnse besluit.

Tijdens een bijeenkomst vorige week in New York heeft de ambassadeur van Marokko bij de VN, Omar Hilale, een nota ingediend waarin hij zich solidair uitliet met Kabylië, een Amazigh-sprekende regio in het noordoosten van Algerije.

Volgens Hilale hebben de Kabyli het recht op zelfbeschikking. Een rode lijn voor Algiers die zich verzet tegen elk verlangen naar onafhankelijkheid in Kabylië.

De Beweging voor het Zelfbeschikkingsrecht van Kabylië (MAK, onafhankelijkheid) werd op 18 mei door de Algerijnse autoriteiten aangemerkt als een "terroristische organisatie".

Vrijdag heeft het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring afgelegd waarin Rabat wordt gevraagd opheldering te verschaffen over de uitspraken van Hilale.

Het bleef vanuit Rabat echter stil waarop Algiers zondag liet weten haar ambassadeur terug te roepen. In het persbericht sluit Algiers andere maatregelen niet uit.

Het is de eerste keer dat een Marokkaanse diplomaat zijn steun betuigt aan de separatismewens van Kabyle. De Marokkaanse "solidariteit" lijkt echter een reactie op de Algerijnse steun aan de Sahrawi-separatisten die zich afzetten tegen Marokko.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
algerije
ambassadeur
omar hilale
kabyli
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi