Pegasus-schandaal breidt uit: ook koning Mohammed VI in vizier

buitenland
10
20 jul 19:50
Het schandaal rond Pegasus-spionagesoftware breidt zich uit.

De Israëlische software, aanvankelijk bedoeld om "terroristen" op te sporen, moest mogelijk ook worden ingezet tegen koning Mohammed VI.

Daarnaast golden meerdere presidenten als doelwit, zoals het Franse staatshoofd Emmanuel Macron, en premiers, zoals de voormalige Belgische regeringsleider Charles Michel, nu een Europees leider.

Hun telefoonnummers, en die van veel van hun prominente contacten, staan op een lijst van ruim 50.000 nummers waarop de geavanceerde Pegasus-spyware kon worden losgelaten.

Omdat hun smartphones niet beschikbaar zijn voor controle is niet bekend of ze ook daadwerkelijk zijn gehackt, meldt de krant The Washington Post na internationaal onderzoek met andere media.

Het blijft dus onduidelijk of iemand erin is geslaagd "deze zeer persoonlijke apparaten om te zetten in zakspionnen die in staat zijn om bijna elke beweging, communicatie en persoonlijke relatie van een nationale leider te volgen", aldus het dagblad.

Onlangs was al onthuld dat Pegasus, van het Israëlische cybersecuritybedrijf NSO, door overheden wordt misbruikt om onder meer kritische journalisten, mensenrechtenactivisten en leden van de oppositie te bespioneren via geïnfecteerde smartphones.

Drijvende kracht achter het omvangrijke Pegasus-onderzoek is de organisatie Forbidden Stories in Parijs. De Franse justitie is inmiddels een onderzoek begonnen na klachten van twee journalisten.

© ANP/Marokko.nl 2021
israel
spyware
pegasus
software
journalisten
activisten
mohammed vi
emmanuel macron
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi