Minder migranten in 2020, vooral uit landen buiten Europa

algemeen
0
21 jul '21
Na jaren van stijging kwamen vorig jaar minder migranten naar Nederland, meldt het statistiekbureau CBS.

De vele reisbeperkingen die golden vanwege de uitbraak van het coronavirus maakten het moeilijk om deze kant op te komen.

Vooral arbeidsmigranten uit landen buiten Europa bleven weg. In 2020 kwamen 171.000 migranten hiernaartoe die niet de Nederlandse nationaliteit hadden. Dat zijn er 44.000 minder dan in 2019. De toestroom uit landen buiten Europa nam het meest af, met 30.000 migranten.

Het gaat hier om mensen die afkomstig zijn uit landen buiten de Europese Unie en de vrijhandelsorganisatie EFTA, waar Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland onderdeel van zijn. Er kwamen relatief gezien vooral minder kenniswerkers en andere arbeidsmigranten uit andere werelddelen. Ook kwamen minder mensen naar Nederland voor hun studie, om herenigd te worden met hun gezin en om asiel aan te vragen.

"Niet alle immigranten hebben de intentie zich permanent in Nederland te vestigen", schrijven de onderzoekers. "Een aanzienlijk deel van hen verlaat Nederland weer na verloop van tijd." Vorig jaar emigreerden 152.000 mensen uit Nederland, 9000 minder dan in 2019. Dat komt uitsluitend omdat minder mensen met een Nederlandse nationaliteit naar het buitenland verhuisden.

In de eerste vijf maanden van 2021 nam het aantal migranten weer toe. Er kwamen duidelijk meer mensen hiernaartoe vergeleken met vorig jaar, maar nog wel minder dan in 2018 en piekjaar 2019.

© ANP 2021
immigratie
europese unie
verenigde staten
liechtenstein
noorwegen
ijsland
zwitserland
cbs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi