Marokko onderzoekt 'smaadpraktijken' Amnesty en Forbidden Stories

marokko
19
23 jul 9:56
Marokko is een onderzoek gestart naar Amnesty International en het Franse Forbidden Stories naar aanleiding van de recente aantijgingen van spionage.

Ook heeft Marokko bij de rechtbank in Parijs een zaak aangespannen tegen de twee organisaties, meldt persbureau AFP.

De eerste hoorzitting zal op 8 oktober plaatsvinden en hoewel de procedure binnenkort zal beginnen kan het proces enkele jaren duren, meldt AFP.

Het gerechtelijk onderzoek en het proces zijn een reactie op de aantijgingen dat Marokko de omstreden Israëlische spionagesoftware Pegasus zou hebben gebruikt om onder meer de Franse president Emannuel Macron te bespioneren.

The Washington Post meldde eerder deze week dat de spyware van het Israëlische bedrijf NSO Group door verschillende regeringen zou zijn gebruikt bij hackpogingen op mobiele telefoons van journalisten, activisten en bedrijfsleiders over de hele wereld.

Het mediaconsortium dat het onderzoek, dat geleid wordt door de in Parijs gevestigde non-profitorganisatie Forbidden Stories, heeft verricht zei dat het bewijs komt uit de telefoons via digitale forensische analyse door het beveiligingslab van Amnesty International.

Onder meer Marokko en Saoedi-Arabië zouden voor een deel verantwoordelijk zijn voor de inzet van de spyware die volgens de Israëlische makers aanvankelijk bedoeld zou zijn om "terroristen" op te sporen.

Volgens de beweringen van de twee NGO's zijn de Marokkaanse inlichtingendiensten verantwoordelijk voor het bespioneren van de Marokkaanse koning, zijn telefoonnummer zou voorkomen op een lijst van 50.000 vermeende spionagedoelwitten.

Spyware-maker ONS Group ontkende die beredenering eerder deze week en zei te kunnen bewijzen dat de Marokkaanse koning en het Franse staatshoofd nooit het doelwit zijn geweest van de spyware. Bovendien zou geen enkele Franse functionaris of diplomaat die op de lijst werd genoemd het doelwit van Pegasus zijn geweest.

Ook Marokko ontkende stellig de spionagepraktijken en sprak van een grootschalige lastercampagne. Verschillende andere landen die worden genoemd in het rapport hebben zich inmiddels bij Marokko aangesloten, waaronder Hongarije, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

© MAROKKO.NL 2021
israël
frankrijk
parijs
onderzoek
bcij
marokko
emmanuel macron
pegasus
spyware
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi