President Tunesië zet parlement buitenspel en stuurt premier weg

buitenland
0
26 jul 0:31
De Tunesische president Kais Saied heeft zondag de werkzaamheden van het parlement opgeschort en premier Hichem Mechichi van zijn functie ontheven.

De ingreep volgde na de protesten van duizenden Tunesiërs in hoofdstad Tunis en andere steden tegen de regering.

De demonstranten eisten de ontbinding van het parlement en het aftreden van de regering. Tunesië worstelt met de economische gevolgen van de coronapandemie die het land zwaar heeft getroffen.

Bij de protesten van zondag klonken slogans tegen de regerende Ennahda-partij van parlementsvoorzitter Rached Ghannouchi, die de president er zondag meteen van beschuldigde een staatsgreep te plegen. 

"Het is volgens de grondwet niet toegestaan om het parlement te ontbinden, maar wel om de werkzaamheden op te schorten", zei Saied na afloop van een spoedvergadering.

De president citeerde een passage uit de grondwet die stelt dat opschorting is toegestaan in het geval van "dreigend gevaar".

Hij kondigde aan de uitvoerende macht over te nemen "met de hulp" van een regering die zal worden aangevoerd door een nieuwe leider. De president zei deze minister-president zelf aan te zullen stellen.

Sinds zijn aantreden in 2019 is president Saied verwikkeld in een strijd met de premier en de parlementsvoorzitter, wat ten koste ging van de bestuurbaarheid van het land.

© ANP 2021
regering
kais saied
tunesië
tunis
rached ghannouchi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi