Oeigoerse gevangene in Marokko riskeert uitzetting naar China

marokko
72
26 jul 15:42
Een Oeigoerse man die sinds 19 juli in Marokko vastzit riskeert te worden uitgezet naar China.

Dat meldt mensenrechtenorganisatie Voice of Uyghur (VoU). De 33-jarige Idris Hasan heeft zowel een Chinees paspoort als een Turkse verblijfsvergunning en werd vorige week nabij Casablanca opgepakt door de Marokkaanse politie, op verzoek van de Chinese autoriteiten.

Volgens de echtgenote van Hassan heeft de Marokkaanse politie laten weten dat China om uitlevering heeft gevraagd op verdenking van deelname aan "anti-Chinese activiteiten". Hassen is sinds 2012 werkzaam als softwareprogrammeur in Turkije en woont daar met zijn vrouw en twee jonge kinderen.

De vader van het jonge gezin verliet Turkije onlangs omdat hij zich daar "niet meer veilig" voelde. Veel Oeigoeren zouden in Turkije zijn gearresteerd en gedeporteerd wegens vermeend activisme tegen de discriminerende vrijheidsbeperkende maatregelen van de Chinese autoriteiten, meldt VoU.

Onder meer mensenrechtenorganisaties, onderzoekers en voormalige inwoners van Xinjiang stellen dat de autoriteiten van de Chinese regio dwangarbeid mogelijk hebben gemaakt door sinds 2016 de bewegingsvrijheid van Oeigoeren en andere voornamelijk islamitische minderheden te beperken.

In de provincie Xinjian wonen ongeveer 12 miljoen Oeigoeren. Ruim 1 miljoen Oeigoeren zitten opgesloten in "heropvoedingskampen", waar ze volgens de autoriteiten een "opleiding" krijgen. Mensenrechtenorganisaties en gevluchte Oeigoeren zeggen dat het strafkampen zijn waar de mensen slavenarbeid moeten verrichten en worden gemarteld.

Volgens de mensenrechtenorganisatie VoU heeft Hasan geen strafblad en heeft hij ook nooit deelgenomen aan gewelddadig activisme. "Hij heeft zich vrijwillig aangemeld voor het verzamelen van getuigenissen van Oeigoerse groepen in Turkije door posters en affiches te ontwerpen", meldt de NGO.

"De familie van Hasan hoopt dat de internationale gemeenschap zal ingrijpen om zijn leven te redden", aldus Voice of Uyghur.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
china
oeigoeren
uitzetting
idris hasan
genocide
turkije
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi