VS veranderen focus van militaire missie in Irak

buitenland
0
26 jul '21
De Verenigde Staten veranderen de focus van hun militaire missie in Irak.

Het Amerikaanse leger zal niet meer vechten, maar zich richten op onder meer het trainen, assisteren en helpen van het Iraakse leger in de strijd tegen de terroristische beweging Daesh.

Het besluit werd bekendgemaakt tijdens een overleg van de Amerikaanse president Joe Biden en de Iraakse premier Mustafa al-Kadhemi in het Witte Huis in Washington. Het was de eerste ontmoeting tussen de leiders. De relatie tussen de twee landen gaat volgens Biden "een nieuwe fase in".

De Amerikaanse troepen focussen zich vanaf eind dit jaar op het ondersteunen van de Iraakse regeringstroepen. In de praktijk verandert er niet veel, omdat de Amerikanen nu al vooral bezig zijn met het trainen van Irakezen zodat zij zichzelf kunnen beschermen.

De VS hebben momenteel 2500 militairen in Irak. Of er veranderingen worden aangebracht in de omvang van de troepenmacht, is niet duidelijk.

De Amerikanen trokken zich in 2011 terug uit Irak, nadat ze er in 2003 arriveerden om niet-bestaande massavernietigingswapens op te sporen en het regime van Saddam Hussein ten val te brengen. De Amerikanen keerden in 2014 terug vanwege de strijd tegen Daesh.

© ANP 2021
verenigde staten
irak
daesh
joe biden
terrorisme
militaire missie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi