VS en EU roepen Tunesië op democratie te respecteren

buitenland
15
27 jul '21
De Verenigde Staten en de Europese Unie roepen Tunesië op de democratie te respecteren in het land.

De Tunesische president Kais Saied heeft zijn regering naar huis gestuurd en het parlement op een zijspoor gezet. Ook heeft hij een samenscholingsverbod en een avondklok afgekondigd.

EU-buitenlandchef Josep Borrell dringt dinsdag namens de 27 lidstaten aan op "de institutionele stabiliteit zo snel mogelijk te herstellen en met name de parlementaire activiteiten te hervatten, met respect voor fundamentele rechten en met onthouding van elke vorm van geweld.".

De VS en de EU maken zich grote zorgen over de situatie in het land. Minister van Buitenland Zaken Sigrid Kaag noemt de ontwikkelingen in Tunesië "verontrustend". "Ik roep alle betrokkenen op vreedzaam te blijven", twittert ze.

De Amerikaanse minister Antony Blinken (Buitenlandse Zaken) heeft Saied maandag telefonisch gesproken. Blinken "moedigde president Saied aan zich te houden aan de principes van de democratie en mensenrechten die de basis vormen van het bestuur in Tunesië", aldus een verklaring uit Washington.

Borrell stelt dat de "democratische wortels en eerbiediging van de rechtsstaat, van de grondwet en het wetgevingskader moeten worden behouden, alert blijvend op de wensen en ambities van het Tunesische volk."

Ook de mediasituatie in Tunesië baart zorgen, nadat het kantoor van de Qatarese zender Al-Jazeera in Tunis werd gesloten. "We vragen nauwgezet respect voor de vrijheid van meningsuiting en andere burgerrechten", aldus de Amerikanen.

In haar tweet maant Kaag "de fundamentele rechten te respecteren, waaronder de vrijheid van de pers."

© ANP 2021
tunesië
tunis
europese unie
democratie
burgerrechten
verenigde staten
josep borrell
kais saied
sigrid kaag
antony blinken
mensenrechten
al jazeera
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi