Duitse wielercoach onder vuur na racistische uitspraak: 'Haal die kamelendrijver in!' (video)

sport
30
28 jul 15:54
De hoofdcoach van het Duitse olympische wielerteam, Patrick Moster, heeft zichzelf in Tokio in flinke problemen gebracht.

Tijdens de tijdrit van de mannen moedigde hij vanuit de volgwagen zijn coureur Nikias Arndt aan met een racistische uitspraak.

De beledigende opmerking werd vastgelegd door een tv-camera waarna een storm van kritiek losbarstte. Moster ging over de schreef toen hij Arndt aanspoorde om "die kamelendrijver" in te halen.

Voor de Duitser renner waren onder anderen twee Afrikanen gestart: Amanuel Ghebreigzabhier uit Eritrea en de Algerijn Azzedine Lagab. De tv-beelden zaten in de live-uitzending.

"Zijn uitspraken zijn onacceptabel. Na afloop van de Olympische Spelen zullen we met hem moeten spreken", zei Rudolph Scharping, topman van de Duitse wielerbond. Ook het olympisch comité van Duitsland veroordeelde de uitspraak.

Excuses
Na afloop van de tijdrit bood Moster beschaamd zijn excuses aan. "Het spijt me echt, het minste wat ik kan doen, is mijn verontschuldigingen aanbieden."

Arndt eindigde op de negentiende plaats, op 3.45 minuten van winnaar Primoz Roglic. Ook Arndt veroordeelde het verbale wangedrag van Moster. "Ik ben geschokt door het incident tijdens de olympische tijdrit en wil me duidelijk distantiëren van zijn uitspraken. Deze woorden zijn onaanvaardbaar", liet hij weten.

© ANP 2021
duitsland
primož roglič
nikias arndt
moster
amanuel gebreigzabhier
eritrea
algerije
azzedine lagab
olympische spelen
tokio
kamelendrijver
racisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi