Ruim 200.000 Fransen betogen tegen coronapas en vaccinatieplicht

buitenland
0
1 aug 1:39
Fransen zijn zaterdag, voor de derde keer op rij, massaal de straat op gegaan om te protesteren tegen strengere coronamaatregelen zoals de zogenoemde gezondheidspas en de verplichte vaccinatie van zorgpersoneel.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak over ruim 204.000 deelnemers, de grootste opkomst tot nu toe. Vorige week betoogden 160.000 mensen, de week daarvoor 110.000.

Binnenlandminister Darmanin relativeerde de cijfers en benadrukte dat de demonstranten niet in de meerderheid zijn. Hij wees erop dat zich al ruim 4 miljoen mensen hebben laten vaccineren na de jongste oproep van president Macron.

In de hoofdstad Parijs waren meerdere protesten met duizenden demonstranten, waarbij de roep om "vrijheid" centraal stond. Ruim 3000 politieagenten waren ingezet, melden Franse media. Her en der kwam het tot botsingen.

Arrestaties
Toen relschoppers straten blokkeerden met afvalcontainers en andere barricades opwierpen, grepen eenheden in met traangas en waterkanon. Drie agenten raakten gewond. Er waren zeker tien aanhoudingen. In Toulouse werden zeven personen gearresteerd, onder wie een man met een pistool net voor het begin van de betoging daar.

Het Franse persbureau AFP onderbrak zijn berichtgeving met beelden van de protesten in Parijs nadat twee journalisten waren aangevallen, uitgescholden en bespuugd. Bij vorige demonstraties waren verslaggevers ook al doelwit van gewelddadige betogers.

Vierde coronagolf
De Franse regering wil met de coronapas het vaccineren stimuleren in de strijd tegen de vierde coronagolf, die veroorzaakt wordt door de uiterst besmettelijke Delta-variant. Met het bewijs kun je aantonen dat je bent gevaccineerd, negatief getest of genezen.

De pas wordt op steeds meer plaatsen verplicht, vanaf 9 augustus bijvoorbeeld voor cafés en restaurants, grote winkelcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en treinen over lange afstanden. Hij is al nodig voor onder meer musea, bioscopen en grote evenementen.

Fransen kunnen de gezondheidspas op hun smartphone zetten. Nederlanders kunnen de Europees erkende CoronaCheck-app gebruiken.

In het Zwitserse Luzern deden ongeveer 5000 mensen mee aan een betoging tegen de Zwitserse coronabeperkingen en de vaccinatiecampagne. Volgens de politie raakte een agent gewond. Twee personen werden aangehouden.

© ANP 2021
frankrijk
demonstratie
coronapas
vaccinatieplicht
coronamaatregelen
emmanuel macron
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi