Intrerpol: Aanhoudingsbevel voor in Marokko opgepakte Oeigoer ingetrokken

marokko
0
3 aug '21
Interpol heeft het internationale aanhoudingsbevel voor de Oeigoerse activist ingetrokken

Dat meldt de South China Morning Post maandag. Volgens de krant zou het besluit van Interpol het gevolg zijn van "nieuwe informatie" over de zaak.

De 34-jarige Idris Hasan werd eind juli in Marokko gearresteerd omdat hij het onderwerp was van een internationaal aanhoudingsbevel dat door de Interpol op verzoek van de Chinese autoriteiten was uitgevaardigd.

Peking heeft Rabat verzocht om Hasan onmiddellijk terug te sturen naar China. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International meldde dat Hasan door China is aangemerkt als "terrorist" vanwege zijn werk ter ondersteuning van pro-Oeigoerse organisaties. De NGO had de Marokkaanse autoriteiten dringend verzocht Hasan niet uit te leveren.

Hassen woont sinds 2012 met zijn vrouw in Turkije en heeft een tijdelijke verblijfsvergunning. Hij is werkzaam als softwareprogrammeur en heeft twee jonge kinderen. De vader van het jonge gezin verliet Turkije onlangs omdat hij zich daar "niet meer veilig" voelde nadat veel Oeigoeren in Turkije werden gearresteerd en gedeporteerd wegens vermeend activisme tegen de Chinese autoriteiten.

Onder meer mensenrechtenorganisaties, onderzoekers en voormalige inwoners van Xinjiang stellen dat de autoriteiten van de Chinese regio dwangarbeid mogelijk hebben gemaakt door sinds 2016 de bewegingsvrijheid van Oeigoeren en andere voornamelijk islamitische minderheden te beperken.

In de provincie Xinjiang wonen ongeveer 12 miljoen Oeigoeren. Ruim 1 miljoen Oeigoeren zitten opgesloten in "heropvoedingskampen", waar ze volgens de autoriteiten een "opleiding" krijgen. Mensenrechtenorganisaties en gevluchte Oeigoeren zeggen dat het strafkampen zijn waar de mensen slavenarbeid moeten verrichten en worden gemarteld.

Mensenrechtenactivisten verdenken Peking ervan het Interpol-systeem te misbruiken om Oeigoerse dissidenten naar China te repatriëren. Volgens berichten van de New York Times hebben meerdere landen op verzoek van de Chinese regering sinds 2010 ruim 300 Oeigoeren teruggestuurd naar China. Gedeporteerde Oeigoeren zijn bij terugkomst in China vaak het slachtoffer van aanzienlijke straffen.

De Marokkaanse autoriteiten zullen Hasan hoogstwaarschijnlijk in vrijheid stellen aangezien er geen reden meer is om hem langer vast te houden.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
tiflet
interpol
china
xinjiang
oeigoeren
mensenrechten
idris hasan
uitlevering
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?