Marokko benoemt eerste vrouwelijke hoofdaanklager

marokko
0
1 aug 17:13
Marokko heeft zijn eerste vrouwelijke officier van justitie nadat Rabha Fath Nour vorige week werd aangesteld als hoofdaanklager.

De nieuwe benoeming betekent dat de rechtbank in Mohammedia voor het eerst in de geschiedenis volledig zal worden geleid door een vrouw, een primeur voor het Marokkaanse rechtssysteem

Ondanks dat vrouwen een kwart van de gerechtelijke sector in Marokko uitmaken, zijn vrouwelijke aanklagers en magistraten nog steeds ondervertegenwoordigd in het beroep. Van de 104 benoemingen, bekrachtigd door koning Mohammed VI als hoofd van de Hoge Raad voor de rechterlijke macht, zijn er zes toegekend aan vrouwelijke rechters.

De benoeming van Nour is echter niet zoals de anderen. De functie van officier van justitie bij een rechtbank van eerste aanleg is nooit bekleed door een vrouwelijke magistraat.

Marokko had met Zhor El Horr haar eerste vrouwelijke rechter in 1979. Sinds deze benoeming winnen rechterlijke functies steeds meer aantrekkingskracht op Marokkaanse vrouwen. Tegenwoordig telt Marokko meer dan 1.000 vrouwelijke rechters, op een totaal van 4.175 magistraten.

Volgens gegevens uit 2015 waren 836 van de vrouwen in het veld rechters en werken 164 vrouwen als aanklager of plaatsvervangend aanklager.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
mohammedia
rabha fath nour
hoofdaanklager
officier van justitie
magistraat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi