WHO roept op tot tijdelijke stop op 'vaccinbooster'

buitenland
1
4 aug 16:09
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot een tijdelijke stop op het toedienen van zogenoemde boostervaccins, die de bescherming tegen het coronavirus en zijn varianten op peil moet houden.

WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus pleit voor een moratorium tot minstens eind september zodat er meer vaccins beschikbaar komen voor armere landen.

Israël geeft sinds kort boosters aan patiënten met een zwak immuunsysteem. Ook landen als de VS, Duitsland en Hongarije hebben aangekondigd bepaalde groepen een extra prik te geven, mede om de Delta-variant te lijf te gaan. Nederland heeft nog geen besluit genomen.

De WHO heeft wel begrip voor de zorgen van deze overheden, maar sprak zich al eerder uit tegen dit ‘boosterbeleid’ vanwege de grote achterstand die armere landen hebben qua inentingen. Tedros roept iedereen met invloed, zoals atleten, investeerders, zakenlieden en religieuze leiders, op de oproep tot een moratorium te steunen.

Extra injecties
Hij stelde op een persconferentie dat een tijdelijke stop kan bijdragen aan het doel om "minstens 10 procent van de bevolking van ieder land" gevaccineerd te krijgen. Van de 4 miljard doses die wereldwijd tot nu toe zijn toegediend, is meer dan 80 procent in landen met een hoog en middeninkomen.

Vaccinmakers Pfizer/BioNtech en Moderna hebben aangegeven dat na de eerste twee prikken extra injecties nodig zullen zijn. De prijzen die ze in de EU rekenen voor hun vervolgvaccins zijn al gestegen. Overigens mogen hun producten tot nu toe worden gebruikt op grond van noodgoedkeuringen. In het geval van Pfizer verwacht de Amerikaanse toezichthouder FDA begin september volledige goedkeuring te verlenen, meldde The New York Times.

© ANP 2021
vaccin
moderna
europese unie
pfizer
verenigde staten
new york
tedros adhanom ghebreyesus
who
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi