Spaanse pers teleurgesteld in troonrede Mohammed VI: 'geen woord over Spanje'

marokko
0
1 aug '21
De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft zaterdag zijn troonrede gewijd aan de betrekkingen met buurland Algerije en sprak geen woord over Spanje.

De toespraak van de koning vond plaats ter gelegenheid van de 22e Troondag en was voornamelijk bedoeld om de gespannen betrekkingen met Algerije te beëindigen.

De Spaanse pers reageerde teleurgesteld dat de koning voorbij ging aan de diplomatieke crisis met Spanje. "Koning Mohammed VI wijdde dit jaar zijn troonrede aan het bouwen van bruggen met buurland Algerije, maar noemde Spanje niet, het andere buurland waarmee Marokko sinds april vorig jaar een crisis doormaakt", melde persbureau EFE en geciteerd door andere Spaanse nieuwsdiensten.

De Spaanse pers hekelde vooral het gebrek aan een reactie op de "vele verzoeningspogingen" vanuit de regering van Pedro Sanchéz. Het vervangen van buitenlandminister Arancha González Laya was onder meer bedoeld om het diplomatie geklets met Rabat weer op te pikken.

Marokko liet eerder dit jaar weten González Laya niet meer te zien als gelijkwaardige gesprekspartner nadat haar ministerie het toeliet dat Polisario-voorman Brahim Ghali in een Spaans ziekenhuis kon worden behandeld. De separatistenleider wordt al jaren gezocht voor mensenrechtenschendingen.

De crisis tussen de twee landen bereikte medio mei een hoogtepunt na de massale illegale migratieoperatie in de Spaanse enclave Ceuta in Noord-Afrika. Duizenden Marokkanen en sub-Sahara migranten wisten vanuit Marokko het Spaanse grondgebied te bereiken, naar verluidt omdat Marokkaanse grenswachten niet ingrepen.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
spanje
troonrede
mohammed vi
algerije
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi