Wielerbond UCI schorst Duitse coach na racistische opmerking

sport
0
6 aug 11:07
De internationale wielerunie UCI heeft de Duitse wielercoach Patrick Moster tot het einde van het jaar geschorst.

Uitspraken die Moster deed waren eerder al door de tuchtcommissie van de UCI als discriminerend beoordeeld.

"De UCI veroordeelt elke vorm van racistisch en discriminerend gedrag en wil integriteit, diversiteit en gelijkheid waarborgen", meldt de bond. Moster was al voorlopig geschorst door de UCI. Het Duitse olympisch comité stuurde Moster naar huis wegens een racistische opmerking tijdens de tijdrit op de Spelen van Tokio.

Hij moedigde vanuit de volgwagen zijn coureur Nikias Arndt aan met een racistische uitspraak. De beledigende opmerking werd vastgelegd door een tv-camera, waarna een storm van kritiek losbarstte.

Moster ging over de schreef toen hij Arndt aanspoorde om "die kamelendrijver" in te halen. Voor de Duitse renner waren onder anderen twee Afrikanen gestart: Amanuel Ghebreigzabhier uit Eritrea en de Algerijn Azzedine Lagab.

Excuses
Wel bood Moster meteen na het incident zijn excuses aan. "Wij zijn er zeker van dat hij dat met volle overtuiging heeft gedaan", zo liet het Duits Olympisch Comité weten.

"Dat neemt niet weg dat zijn gedrag totaal niet past in onze olympische waarden van fairplay, respect en tolerantie." Voor de maatregel werd getroffen was Moster wel uitgebreid gehoord door de teamleiding.

Ook Lagab reageerde op de beledigingen aan zijn adres. "Helaas is kamelendrijven niet olympisch, daarom ben ik maar gaan fietsen. Dan kan ik tenminste nog meedoen aan de Olympische Spelen."

© ANP 2021
duitsland
nikias arndt
amanuel gebreigzabhier
algerije
azzedine lagab
olympische spelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi