Brexit: Containerhaven-verbinding VK en Marokko in september van start

marokko
1
6 aug 17:30
De verbinding tussen de havens van Tanger Med en het Britse Poole zal in september 2021 operationeel zijn en naar verwachting jaarlijks meer dan een half miljoen containers bedragen.

Dat zei de Britse ambassadeur in Marokko Simon Martin tegen nieuwsdienst Le360.

De nieuwe zeeverbinding zal de handel tussen de twee landen vergemakkelijken en de reistijd met het Verenigd Koninkrijk (VK) met de helft verminderen tot minder dan 3 dagen, transport over land duurt momenteel 6 dagen. Ook hoeven vrachtwagens niet meer langs Spaanse havens en zorgt de nieuwe logistieke verbinding voor een vermindering in de CO2-uitstoot.

De ambassadeur stelt overigens niet uit dat de verbinding van de twee havens in een later stadium kan worden uitgebreid met een passagierslijn.

"Ik denk dat er een sterke vraag zal zijn naar passagiersdiensten", zei de ambassadeur, hij roept rederijen op de levensvatbaarheid van de maritieme passagiersverbinding te onderzoeken. "Maar om te beginnen zal het alleen vracht zijn", legt de Britse ambassadeur uit.

Brexit
Het VK verliet op 31 januari 2020 de Europese Unie (EU). Als gevolg van de Brexit moest het VK zelf overeenkomsten sluiten met landen.

Op 1 januari van dit jaar trad de associatieovereenkomst tussen Marokko en het VK in werking. De overeenkomst moet de handel tussen de twee koninkrijken vergemakkelijken en zal naar verwachting sterk groeien.

"Volgens studies die we hebben uitgevoerd tijdens de voorbereidingen van deze lijn, merken we dat er momenteel jaarlijks voor een half miljoen aan containers vanuit Tanger-Med richting het VK wordt vervoerd.", aldus ambassadeur Simon Martin.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
verenigd koninkrijk
brexit
containerhaven
transport
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi