Marokko: subsidie op butaangas, suiker en tarwe wordt geleidelijk afgebouwd

marokko
0
29 jul '21
De regering is van plan om de subsidies op grondstoffen zoals suiker, tarwe en butaangas geleidelijk op te heffen.

Dat heeft de Marokkaanse minister van Financiën Mohamed Benchaaboun woensdag aangekondigd.

In april werd al gesproken over het afbouwen van de subsidies vanuit het nationale compensatiefonds, de verklaring van Benchaaboun is echter de eerste officiële aankondiging in het parlement.

De parlementariërs legden een tijdschema op voor de vermindering van subsidies en stelden dat het compensatiefonds tegen 2022 de "totale liberalisering" van suiker zou zien en in hetzelfde jaar zou beginnen met de liberalisering van tarwe. Tegen 2023 heft het fonds de subsidies voor tarwe en meel volledig op en schrapt het minstens 50 procent van de tegemoetkoming voor de aanschafprijs van butaangas.

Ondanks dat leveranciers ervoor zorgen dat butaangas via een "natuurlijke kringloop" wordt gedistribueerd, is de regering van plan de subsidies voor butaan tegen 2024 volledig op te heffen.

Aangezien de bezuinigingen in overeenstemming zijn met het sociale beschermingsplan van Marokko, zullen in aanmerking komende gezinnen nog steeds subsidie ontvangen voor goederen zoals butaangas, suiker en tarweproducten.

Het besluit, dat valt binnen het begrotingsplan voor 2022, is een cruciale stap om de Marokkaanse economie nieuw leven in te blazen na de coronacrisis.

In de begroting voor 2022 is uitgegaan van een economische groei van 3,2% procent. 

© MAROKKO.NL 2021
marokko
subsidie
butaangas
suiker
tarwe
coronacrisis
compensatiefonds
mohamed benchaaboun
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?