Een van de grootste Afghaanse steden valt in handen van Taliban

buitenland
0
12 aug '21
De oprukkende radicale beweging Taliban in Afghanistan heeft de westelijke stad Herat veroverd op de Afghaanse regering.

Het is een van de drie grootste steden van het land. "We moesten de stad verlaten om nog meer verwoesting te voorkomen", zegt een regeringsbron tegen het Franse persbureau AFP.

Ook de Taliban zelf claimen de stad in handen te hebben. Volgens een woordvoerder hebben militairen in de stad zich overgegeven.

Eerder meldde een journalist ter plaatse al dat het belangrijkste politiebureau van de stad door de Taliban zonder verzet was ingenomen. Een woordvoerder van de extremisten meldde op Twitter daarover dat "de vijand" gevlucht is. Volgens hem hebben de Taliban tientallen militaire voertuigen, wapens en munitie in handen gekregen.

Kandahar
Op veel plekken in Afghanistan wordt gevochten en de Taliban veroveren in rap tempo gebieden en steden. Eerder donderdag werd bekend dat provinciehoofdstad Ghazni is overgenomen. Ghazni ligt 150 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Kabul. De Verenigde Staten hebben vanwege de opmars alle Amerikanen opgeroepen het land zo snel mogelijk te verlaten.

Ook in Kandahar, in het zuiden van het land, wordt hevig gevochten. Nederlandse F-16's hebben tijdens een internationale missie een tijdlang geopereerd vanuit Kandahar, waar een belangrijke luchthaven ligt.

De stad ligt dicht bij Tarin Kowt, de hoofdstad van de provincie Uruzgan, waar Nederlandse militairen gelegerd waren. Ook daar zijn de Taliban naar verluidt dicht bij een inname van de stad.

Sinds vrijdag hebben de Taliban tien van de 34 provinciale hoofdsteden veroverd. De opmars van de Taliban valt samen met het vertrek van de internationale soldaten die jarenlang gelegerd waren in Afghanistan.

© ANP 2021
twitter
kandahar
ghazni
kabul
verenigde staten
tarin kowt
uruzgan
nederland
afghanistan
taliban
frankrijk
herat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?