Amerikanen en Britten evacueren personeel ambassade Afghanistan

buitenland
0
13 aug 1:50
De Verenigde Staten gaan een aanzienlijk deel van het personeel van hun ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul evacueren.

Ook zullen dagelijks vluchten worden uitgevoerd om Afghanen in veiligheid te brengen die de Amerikanen in de afgelopen jaren hebben geholpen en nu gevaar lopen.

De Britten hebben soortgelijke maatregelen aangekondigd. Het is een reactie op de ontwikkelingen in het Centraal-Aziatische land. Door de terugtrekking van een internationale troepenmacht grijpt de radicale beweging Taliban haar kans het land te heroveren.

De Amerikanen sturen extra militairen die moeten helpen bij het vertrek van de ambassademedewerkers. Dat geldt als standaardpraktijk in conflictgebieden. Het gaat om 3000 man, die zo snel mogelijk naar de luchthaven van Kabul worden gestuurd. Momenteel zijn nog 650 Amerikaanse militairen in Afghanistan om onder meer de ambassade te beschermen.

De diplomatieke aanwezigheid in Kabul wordt teruggebracht tot een "rompbezetting", meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij benadrukt dat de ambassade openblijft. Daar verblijven naar verluidt nu nog 1400 medewerkers. Ook laat de woordvoerder weten dat inmiddels meer dan 1200 Afghanen naar de VS zijn gebracht.

Het Verenigd Koninkrijk stuurt ook zeker honderd militairen naar Afghanistan om personeel en Afghaanse tolken het land uit te krijgen, kondigde de Britse minister van Defensie Ben Wallace aan. De eerste militairen worden aan het eind van deze week verwacht en het troepenaantal kan oplopen tot 600. In tegenstelling tot de VS verplaatsen de Britten hun ambassade wel naar een veiligere locatie.

© ANP 2021
verenigde staten
ben wallace
verenigd koninkrijk
afghanistan
kabul
ambassade
taliban
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi