Taliban roepen in presidentieel paleis Kabul overwinning uit

buitenland
3
15 aug 22:29
De Taliban hebben de macht in Afghanistan overgenomen, nadat ze ook de hoofdstad Kabul voor een groot deel onder controle hadden gekregen.

In het presidentiële paleis in Kabul riepen vertegenwoordigers van de Taliban de overwinning uit, was te zien op beelden die de Arabische zender al-Jazeera uitzond.

De belangrijke Taliban-leider mullah Baradar verklaarde dat de echte test om effectief te regeren nu gaat beginnen door de problemen van burgers op te lossen. De politicus merkte op dat de snelle verovering van het land nergens eerder is vertoond.

President Ashraf Ghani verliet zijn land in de middag, en enkele uren later had de radicale beweging zijn paleis in bezit genomen. Ghani heeft zijn nederlaag erkend. Twintig jaar hebben westerse troepen, ook uit Nederland, na de aanslagen in de VS van 11 september 2001 geprobeerd militairen op te leiden en Afghanen democratie en mensenrechten bij te brengen.

De terugtrekking van de troepen onder aanvoering van de VS leidde veel sneller dan verwacht tot een opmars van de fundamentalisten, die zich mogelijk jaren op de snelle machtsgreep hebben voorbereid.

Vrouwen
De in 1994 opgerichte Taliban kwamen aan het eind van de vorige eeuw al aan de macht in het Aziatische land, nadat de Sovjet-Unie zich had teruggetrokken uit Afghanistan. Hun strenge regime betekende onder meer dat vrouwen in het openbaar hun gezicht volledig moesten bedekken. De huidige lichting zegt dat vrouwen nu wel naar school mogen gaan en studeren en werken, maar daar wordt aan getwijfeld.

De aanval van de Amerikanen en hun bondgenoten was destijds het einde van de Taliban-bestuurders, die terreurgroep al-Qaeda onderdak hadden geboden.

De Amerikaanse regering van president Joe Biden heeft kritiek op de terugtrekking tot nu toe verworpen en claimt dat de doelen zijn bereikt.

© ANP 2021
afghanistan
kabul
taliban
ashraf ghani
verenigde staten
al qaida
joe biden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi