Biden verdedigt aftocht Afghanistan na strijd tegen terreur

buitenland
0
16 aug '21
De Amerikaanse president Biden heeft met nadruk de aftocht van de Amerikanen uit Afghanistan verdedigd, ondanks de onverwacht snelle machtsovername door de radicale Taliban.

"We waren in Afghanistan om terreur te bestrijden, niet om een land op te bouwen", benadrukte Biden in een toespraak tot het Amerikaanse volk vanuit het Witte Huis.

De president reageerde op de plotselinge herovering van Afghanistan door de Taliban. Die werd mogelijk door de eerder dit jaar aangekondigde, en bijna afgeronde terugtrekking van de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen.
Naar de reactie van Biden werd met spanning uitgekeken. De snelle opmars van de Taliban wordt namelijk gezien als een forse klap in het gezicht van de internationale troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten, die 20 jaar heeft geprobeerd de Taliban te verdrijven.

Waarnemers spreken over een mislukte poging van het Westen om in Afghanistan vrede, veiligheid en democratie te brengen. Maar volgens Biden was het nooit de bedoeling het land op te bouwen, maar was het in het Amerikaanse belang de terreurdreiging vanuit het land aan te pakken.

© ANP 2021
afghanistan
terrorisme
verenigde staten
taliban
joe biden
witte huis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?