Syriëgangster veroordeeld tot drie jaar cel

algemeen
0
19 aug '21
De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag een 27-jarige vrouw uit Den Haag veroordeeld tot een celstraf van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Siobhan W. reisde in januari 2015 af naar Daesh-gebied, nadat ze zich in de weken daarvoor had bekeerd in de Haagse As-Soennah-moskee.

W. ging meerdere keren huwelijken aan, woonde in vijf Syrische steden en belandde uiteindelijk in het Koerdische opvangkamp al-Hol in het noordoosten van Syrië.

Ze keerde in november vorig jaar terug, waarna ze werd opgepakt op Schiphol. Niet eerder is een Nederlandse Daesh-vrouw veroordeeld die zolang, meer dan twee jaar, in het kamp al-Hol verbleef.

W. is een vriendin van Syriëgangster Laura H., met wie ze een mislukte vluchtpoging ondernam. Voor de rechtbank staat vast dat W. van 27 januari 2015 tot en met 20 oktober 2020 in Syrië heeft deelgenomen aan de terroristische organisatie Daesh.

Ze heeft zich volgens de rechtbank het radicaal extremistisch gedachtegoed van Daesh eigen gemaakt en droeg bij aan de gewapende jihadstrijd. Met haar toenmalige echtgenoot, een Daesh-strijder, had ze wapens voorhanden.

Ze bleef tot de val van het kalifaat in het strijdgebied. Ook voerde ze propaganda voor Daesh via internet en social media.

De celstraf valt een jaar lager uit dan geëist, omdat W. lange tijd in kamp al-Hol in detentie-omstandigheden verbleef en daarna in Turkije vastzat in afwachting van haar uitlevering aan Nederland.

Naast de celstraf legde de rechtbank haar een reeks contactverboden op en dient ze zich te laten behandelen bij een forensische polikliniek, omdat ze volgens deskundigen nog steeds het gedachtegoed aanhangt.

Tijdens haar proeftijd moet ze in een instelling voor begeleid wonen verblijven en na haar celstraf blijft ze onder toezicht staan als de reclassering dat nodig vindt.

© ANP 2021
daesh
turkije
terrorisme
syrië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?