Grote zorgen om versnelling Iraans atoomprogramma

buitenland
3
19 aug '21
Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland maken zich grote zorgen om een versnelling van het atoomprogramma van Iran.

Met de verdere verrijking van uranium komt de productie van een Iraans kernwapen dichterbij, vrezen de drie ondertekenaars van het atoomakkoord tussen Iran, een aantal grote landen en de Europese Unie.

Daarom moet Iran zo snel mogelijk weer gaan onderhandelen over zijn atoomprogramma en stoppen met schendingen van het (door de Verenigde Staten opgezegde) akkoord, staat in een verklaring van de drie landen die het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag naar buiten heeft gebracht.

Aanleiding voor de zorgen zijn berichten van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) dat Iran uranium sterk aan het verrijken is, zonder dat de Iraniërs goed kunnen uitleggen dat dit niets met een kernwapen te maken heeft.

Atoomakkoord 2015
In het atoomakkoord uit 2015 sprak Iran met China, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, de Verenigde Staten en de EU af dat het land zijn nucleaire programma zou openstellen voor controle in ruil voor intrekking van de Amerikaanse economische sancties. In 2018 maakte toenmalig president Donald Trump de sancties juist strenger. Ook stapte hij uit het akkoord, dat daarmee een dode letter werd.

Na het aantreden van Joe Biden als president in de VS kwamen de partijen dit jaar voor het eerst weer bij elkaar. In juni werden de onderhandelingen echter stilgelegd om de uitkomst van de Iraanse presidentsverkiezingen af te wachten.

© ANP 2021
iran
atoomprogramma
europese unie
verenigde staten
donald trump
joe biden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?