Algerije verbreekt banden met Marokko

marokko
31
24 aug 18:33
Algerije heeft de diplomatieke banden met Marokko verbroken.

Dat heeft de Algerijnse Minister van Buitenlandse Zaken Ramtane Lamamra vandaag bekend gemaakt tijdens een persconferentie in Algiers.

Lamamra las een verklaring voor namens de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune. De aankondiging komt een week na de bijeenkomst van de Algerijnse Hoge Veiligheidsraad, die destijds aangaf de betrekkingen met Marokko te zullen herzien.

Lamamra voerde aan dat dat "vijandige daden" van Rabat jegens Algerije de grondslag vormen voor het opmerkelijke besluit. Met name de uitlatingen van de Marokkaanse VN-vertegenwoordiger Omar Hilale zitten Algiers dwars.

Tijdens een bijeenkomst vorige maand in New York sprak Hilale zijn steun uit voor het zelfbeschikkingsrecht van het Kabyle-volk, een Berber-etnische groep in het noorden van Algerije.

De Beweging voor het Zelfbeschikkingsrecht van Kabylië (MAK, onafhankelijkheid) werd op 18 mei door de Algerijnse autoriteiten aangemerkt als een "terroristische organisatie". De verklaring van de Marokkaanse VN-diplomaat was dan ook tegen het zere been van Algerije, dat daarop haar ambassadeur in Rabat terugriep.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
algerije
ramtane lamamra
abdelmadjid tebboune
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi