Demonstratie bij opvanglocatie Afghanen Harskamp in Ede

algemeen
0
24 aug '21
Ongeveer 250 mensen hebben dinsdagavond gedemonstreerd bij de opvanglocatie voor Afghaanse evacués bij de legerplaats Harskamp in Ede.

Het protest verloopt tot nu toe rustig, aldus een woordvoerder van de politie die berichtgeving van deze strekking van Omroep Gelderland bevestigt.

Even na 20.30 uur werd het ter plekke rustiger en waren er minder mensen dan in het begin, aldus de woordvoerster. Het zou gaan om jongeren uit de buurt. De politie is ter plekke aanwezig. Volgens Omroep Gelderland werden leuzen gescandeerd als "eigen volk eerst" en "Harskamp is van ons". De politiewoordvoerder kon daar niets over zeggen.

De noodopvanglocatie in Ede is dinsdag in gebruik genomen. Daar staan achthonderd bedden klaar voor mensen uit Afghanistan, waar sinds ruim een week de Taliban aan de macht zijn.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kondigde maandag de vierde noodopvang voor evacués uit Afghanistan te zullen openen in Nijmegen, in Heumensoord.

Tot uiterlijk januari 2022 zijn daar 750 tot 1000 plaatsen. Eerder werden al drie andere noodopvanglocaties van Defensie in gebruik genomen, waaronder die in Ede.

In totaal zijn zo'n 1100 Afghaanse evacués verdeeld over de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp, het Wallaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide en dus legerplaats Harskamp in Ede.

Het COA verwacht dat er nog meer noodopvanglocaties nodig zijn, omdat er naar verwachting 200 tot 400 vluchtelingen per dag zullen arriveren.

© ANP 2021
politie
harskamp
afghanistan
ede
zoutkamp
taliban
opvanglocatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?