De Jonge: kabinet wil coronatoegangsbewijzen breder toepassen

algemeen
5
3 sep '21
Het kabinet overweegt op meerdere terreinen coronatoegangsbewijzen breder toe te passen, zoals bijvoorbeeld in de horeca, bij evenementen, sportwedstrijden en in de sector kunst en cultuur.

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zegt dat dit een denkbare mogelijkheid is waarover het kabinet op 14 september een besluit zal nemen. Dat besluit zal dan op 25 september ingaan, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het kabinet kondigde eerder aan dat er zo'n verplichting komt, maar die zou pas gaan gelden vanaf 75 bezoekers. Die grens wordt mogelijk losgelaten, meldt De Jonge. Door een breder gebruik van toegangsbewijzen, kun je volgens hem zo veel mogelijk weer mogelijk maken. "Er zijn meerdere scenario's mogelijk maar dit zou een denkbare volgende stap kunnen zijn."

Volgens De Jonge zorgt een groep van ongeveer 1,8 miljoen mensen die niet gevaccineerd zijn of geen immuniteit hebben opgebouwd na een corona-infectie, voor "een ingewikkeld dilemma" in het najaar. Het kan leiden tot duizenden nieuwe opnames in ziekenhuizen, mogelijk in een kort tijdsbestek.

Rek is eruit
Om opnieuw overbelasting van de zorg te voorkomen en de samenleving geen nieuwe beperkende maatregelen op te hoeven leggen, zal het coronatoegangsbewijs belangrijker worden, aldus De Jonge. De rek in de zorg is eruit en dat geldt ook voor de samenleving, vindt de minister.

Als er meer wordt gewerkt met toegangsbewijzen, "zou het een mogelijkheid zijn dat je breed de 1,5 meter loslaat". Zo wil het kabinet voorkomen nog lang vast te moeten houden aan "beperkende maatregelen voor iedereen".

Hij is niet bang dat door een breed gebruik van toegangsbewijzen een tweedeling in de samenleving ontstaat. "Ik ben juist bang dat als het kabinet níet dit soort keuzes maakt, dat we het veel ingewikkelder maken in de samenleving en dat de spanning verder toeneemt."

Hij wijst daarbij op mensen die geen operatie kunnen krijgen, omdat een bed steeds wordt bezet door iemand die zich niet heeft laten vaccineren. "90 procent van de corona-opnames in ziekenhuizen betreft niet-gevaccineerden. Die hadden er niet hoeven te liggen als ze zich wel hadden laten vaccineren. Wat denkt u dat dit voor spanning oplevert?"

Een andere spanning is volgens hem dat de hele samenleving maatregelen krijgt opgelegd of dat veel evenementen niet door kunnen gaan, omdat een deel van de mensen zich niet laat vaccineren. De Jonge vindt dat "we de vrijblijvendheid voorbij zijn. We rekenen echt op de verantwoordelijkheid van iedereen om uit deze pandemie te komen."

© ANP 2021
coronatoegangsbewijzen
horeca
hugo de jonge
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?